www.lesbengeschichte.de

Johanna Elberskirchen (1864-1943)

Johanna Elberskirchen noin 1905, some rights reserved: Christiane Leidinger

Elämäkerrallisia tietoja

Johanna Elberskirchen on Saksan poliittisen lesbohistorian ehkä omalaatuisimpia ja silti unohdettuja hahmoja.

Hän syntyi huhtikuun 11. päivänä 1864 Bonnissa. Toimittuaan ensin kirjanpitäjänä Westfalenin Rintelnissä (nykyisessä Niedersachsenissa) hän opiskeli monien muiden tavoin – Saksa ei ollut ainoa maa, jossa yliopisto-opinnot oli naisilta kielletty – Sveitsissä: aluksi lääketiedettä Bernissä, sitten oikeustiedettä Zürichissä. Saksaan palattuaan hän asui enimmäkseen Bonnissa ja 1915–19 Berliinissä, jossa hän työskenteli pikkulasten lääkärinä. Vuonna 1920 hän muutti elämänkumppaninsa Hildegard Moniacin (1891-1967) kanssa kaupungin ulkopuolelle Rüdersdorfiin. Siellä hän aloitti heidän yhteisesti ostamassaan talossa osoitteessa Luisenstraße 32 (nykyisin Rudolf-Breitscheid-Straße 57) praktiikan homeopaattisena parantajana ja teki tätä työtä kuolemaansa asti – huolimatta natsien asettamista rajoitteista.

Johanna Elberskirchenin merkitys poliittisena aktivistina, puhujana ja kirjailijana saavutti rajoja ylittävät ja jopa kansainväliset mittasuhteet. Kirjoittajana hän oli kiinnostunut monista feministisistä kysymyksistä: vaalioikeudesta, sukupuolen mukaan eriytetystä kasvatuksesta ja koulutuksesta, naistutkimuksesta, naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta sekä äitiys- ja lastenhuollosta. Seksuaalipolitiikassa ja -tieteessä hän taittoi peistä avioliiton ja prostituution sekä hetero- ja homoseksuaalisuuden kiistakysymyksistä. Lukuisien tutkielmien ja lehtiartikkelien lisäksi häneltä ilmestyi vuoteen 1933 mennessä tusinan verran kirjoja useina painoksina, aluksi salanimellä Hans Carolan. Lisäksi hän julkaisi omaa lehteä ja kalenteria.

Johanna Elberskirchen oli vuodesta 1914 lähtien yksi harvoista aktiivisista naisista Magnus Hirschfeldin (1868–1935) perustamassa tiedepoliittisessa yhdistyksessä nimeltä "Tieteellis-humanitaarinen komitea". 1920-luvun lopulla hän osallistui kansainvälisen seksuaalipoliittisen yhdistyksen "The World League for Sexual Reform" toimintaan. Tiukasti ”rotuhygieeniset opit” olivat hänelle vieraita, mutta hän oli silti myönteinen rodunjalostukseen tähtäävälle ajan hengelle.

Aktiivisena feministinä ja avoimesti lesbolaisena naisena hän oli ainutlaatuinen sillanrakentaja homoseksuaaliliikkeen ja vanhan naisliikkeen välillä. Innokkaana sosiaalidemokraattina hän työskenteli Bonnissa etenkin työsuojelun ja köyhälistönuorison sivistyksen edistämiseksi. Hän oli säännöllisesti mukana puolueen kokouksissa Rüdersdorfissa, eikä sellaista kokousta ollutkaan, jossa hän ei olisi käyttänyt puheenvuoroa – useimmiten naiskysymyksen alalta.

Johanna Elberskirchen kuoli toukokuun 17. päivänä 1943 Rüdersdorfissa. Hän oli kuollessaan 79-vuotias. Kuolemaansa asti hän asui kahden sisarensa, Idan ja Lauran, sekä ystävättärensä kanssa Luisenstraßen talossa. Hänen pienen mustan tuhkauurnansa laski kesäkuussa 1975 salaa kaksi naista hänen elämänkumppaninsa Hildegard Moniacin hautaan Rüdersdorfin Rudolf-Breitscheidstraßen hautausmaalle.

Joulukuun 5. päivänä 2002 Rüdersdorfin seurakuntaneuvosto päätti yksimielisesti julistaa Hildegard Moniacin ja Johanna Elberskirchenin haudan suojelukohteeksi.


© Christiane Leidinger (Berliini 5/2005)
Anu Karlson (Suomennos, Helsinki 2005)

New Research:
Leidinger, Christiane: Keine Tochter aus gutem Hause - Johanna Elberskirchen (1864-1943). Konstanz: UVK 2008.

Allgemeine Literatur
Spezielle Literatur
citation:
Leidinger, Christiane: Johanna Elberskirchen (1864 -1943) [online]. Berlin 2004. Available from: Online-Projekt Lesbengeschichte. Boxhammer, Ingeborg/Leidinger, Christiane. URL <https://www.lesbengeschichte.org/bio_elberskichren_d.html> [cited DATE].

Creative Commons License
This work (text and photo) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Germany License.

sivun alkuun
home